Kako se koristi Bus plus kartica

Od 1. Februara ove godine počeo je sa radom sistem Bus plus u svim vozilima gradskog prevoza u Beogradu, ali i prigradskim mestima. Ovaj sistem je počeo da se primenjuje umesto dosadašnjih papirnih markica i karata za jednu vožnju, i dugo vremena je bunio korisnike.

Postoji više vrsta ovih kartica:

1. Personalizovane – zamena za mesečne pretplatne karte. Umesto da svaki mesec kupujete papirnu markicu, jednom godišnje izvadite Busplus plastiku, a zatim je na početku svakog meseca dopunjujete za iznos koji bi platili za mesečnu kartu. Ova kartica glasi na vaše ime i omogućava neograničen broj vožnji.

2. Nepersonalizovana – Kupuje se na kioscima gde se i dopunjuje. Razlikuje se od personalizovane po tome što omogućava onaj broj vožnji za koliko je dopunite. Njen rok važenja je tri godine i ne glasi na ime, već je može koristiti više osoba.

3. Papirna za više vožnji – takođe se kupuje na kioscima gde se dopunjuje, ali može se dopuniti samo za ograničen iznos koji morate iskoristiti u roku od 3 meseca.

4. Papirna za jednu vožnju – kupuje se kod vozača i liči na fiskalni račun koji se ne overava na validatooru, već ga samo sačuvajte u toku vožnje.

Validatori za čekiranje kartica su postavljeni kod svakih vrata u prevozu. Dovoljno je samo prisloniti karticu, nebitno sa koje strane i kad zapišti, čekiranje je gotovo. Ako plaćate vožnju za više osoba, potrebmo je prilikom čekiranja ukucati i broj osoba za koje plaćate. Takođe, validator vas obaveštava i ukoliko nemate kredita.

Pročitajte i ovo:

Tagovi: , , , ,